Hoe ga ik om met feedback?

Van feedback geven en krijgen op de werkvloer ga je meer leren en beter samenwerken. Maar hoe ga je om met feedback? Hoe zorg je voor meer en betere feedback? Wat doe je bij moeilijke feedback? Het lijkt evident maar dat is het vaak niet. Hierbij enkele tips die je op weg helpen.

Vraag feedback

Neem initiatief om tijdens of na het uitvoeren van taken zelf feedback te vragen aan collega’s, leidinggevenden, mensen uit je netwerk en misschien wel aan klanten. Maak er een gewoonte van om feedback te vragen, zet het op de agenda bij formele en informele overleggen. Breng het ter sprake tijdens ontwikkel- en functioneringsgesprekken. Feedback vragen bouwt aan de relatie met je baas.

Plan het in

Maak tijd om feedback te ontvangen en luister zonder oordeel. Heb je op dat moment weinig tijd? Neem geen shortcuts, plan het in op een later moment.

Geef feedback

Geef spontaan feedback aan collega’s. Bekijk wel of hiervoor ruimte is op dat moment. Doe het steeds op een opbouwende manier en zonder oordeel. Wees niet bang om duidelijk te zijn. Dit gaat vlotter als er een feedbackcultuur aanwezig is op de werkvloer. Positieve feedback is makkelijker te geven dan punten die volgens jou niet goed lopen.

Bij Scholengroep Impact leren werknemers feedback geven aan elkaar. Feedback geven stimuleert het beter samenwerken. Je mag geen angst hebben om duidelijk te zijn, want “duidelijkheid is vriendelijkheid”. Laat je inspireren door deze getuigenis.

 

Ga moeilijke feedback niet uit de weg

Feedback geven en krijgen zorgt voor een betere communicatie. Het maakt deel uit van goed samenwerken in een team. Conflicten zullen minder snel de kans krijgen om te escaleren, omdat je samen sneller naar oplossingen zoekt. Blijf ook bij moeilijke boodschappen verbindend communiceren. Hoe je dit doet, kom je te weten in deze masterclass:

 

Doe er (n)iets mee

Bekijk altijd wat je met de feedback kan doen, denk erover na. Soms is de feedback een ‘nice to know’, maar vaak kan je er iets mee. Beschouw feedback als leerkansen. Wat haal jij eruit voor jezelf, voor je werk?