8 tips voor gezond en productief telewerken

1. Is thuiswerk iets voor mij?

Na de coronacrisis hebben veel bedrijven werk gemaakt van een telewerkpolicy. Een heikel punt in die policy is vaak de discussie over het aantal dagen dat je thuis of op kantoor werkt. Wat het optimaal aantal dagen is kan niet alleen verschillen per onderneming maar ook per werknemer. De aard van het werk en de bedrijfscultuur, je pendeltijd, je werk-privébalans, de ruimte die je thuis ter beschikking hebt zijn allemaal elementen die je mee in rekening moet brengen.

Met deze test kan je je telewerkprofiel maken en krijg je feedback over aandachtspunten om gezond en productief thuis te werken.

2. Maak heldere afspraken met je leidinggevende

Als je thuiswerkt, kan je het gevoel hebben dat je op een eiland zit. Is het misschien minder duidelijk wanneer je wel/niet werkt, wat er precies van je verwacht wordt, welke deadlines je moet halen … Maak hierover goede afspraken met je leidinggevende.

Ervaar je moeilijkheden? Ga dan in gesprek met je leidinggevende. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen als je aankaart dat je knelpunten ervaart, weet je zeker dat je leidinggevende hiervan op de hoogte is. Je kan immers niet zomaar verwachten dat je leidinggevende jouw vragen of problemen kan raden. Maak concreet waar je tegen aan loopt.

3. Kies met zorg een goede thuiswerkplek

Niets zo verleidelijk als met je laptop op de bank kruipen of je gezellig in de keuken installeren. Voor je concentratie en ergonomie is dat niet direct een goede zaak. Uren in een verkeerde houding op je toetsenbord tokkelen, kan voor rugpijn, nekklachten, stramme spieren en zelfs hoofdpijn zorgen.

Denk goed na over waar je je werk thuis zo goed mogelijk kan uitvoeren, waar je rustig kan telefoneren of online vergaderen. Bij voorkeur heb je een aparte werkplek. Heb je geen aparte ruimte, kies dan een rustig plekje in huis met voldoende lichtinval.

4. Zorg voor een werkplek die ergonomisch voldoet

Alles begint bij een goede stoel die je rug voldoende ondersteunt. Maar beweeg ook voldoende (bv. als je aan het telefoneren bent). Zet de koffie op een afstand. Ga tijdens je middagpauze een blokje om. Werk je op een laptop zorg er dan voor dat die op de juiste hoogte staat (een stapel boeken of een laptopstandaard) of zorg voor een apart scherm (soms ook makkelijk bij videovergaderingen). Een apart toetsenbord en ergonomische muis kunnen veel klachten aan schouders en polsen voorkomen.

Ook de verlichting van je werkplek speelt een belangrijke rol. Tips voor een optimale opstelling én verlichting vind je in deze brochure.

Wil je je werkhouding verbeteren en fitheid optimaal behouden? Start met deze tips en beweegoefeningen. Op de website Wisselwerken van Gezond & Leven vind je tal van tips om minder te zitten, inspirerende verhalen van werknemers en hoe je collega’s kan overtuigen om ook te wisselwerken.

5. Berg je laptop op na het werk

Als je op kantoor werkt, is de grens tussen werk en privé meestal heel duidelijk. Als je thuiswerkt is het vaak lastig om die grens tussen je werk- en je privéleven te trekken. Het is immers makkelijk om nog even een mail te beantwoorden. Of om ’s avond nog even een tekst af te werken of waarom niet, zaterdagochtend nog een vergadering voor te bereiden.

De mogelijkheid om op ieder moment met je werk bezig te zijn, leidt tot meer stressgerelateerde klachten. En dan ga je piekeren, slaap je minder goed, ben je prikkelbaarder. Voorkom deze klachten door beter je grenzen te bewaken.

Lees meer over hoe je laptop opbergen zorgt voor werk en privé in balans.

6. Beveilig je laptop met een paswoord

Thuiswerken gebeurt vaak buiten het beveiligde netwerk van het bedrijf (als je niet via VPN verbonden bent). Je internetverbinding thuis net zo veilig maken als die op kantoor is misschien niet haalbaar, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de beveiliging te verbeteren. Als je thuiswerkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de digitale beveiliging.

Lees meer over hoe je veilig thuis werkt.

7. Ga regelmatig naar kantoor, zeker als er iets georganiseerd wordt

Als je thuiswerkt, kunnen relaties met collega’s snel verwateren. Hou actief contact. Misschien kan je heel veel thuiswerken en heb je niet meteen zin om naar kantoor te gaan? Doe het toch, het is belangrijk om fysiek contact te hebben. Neem ook de tijd om wat bij te babbelen.

Zeker als er iets georganiseerd wordt, is het belangrijk om te gaan. Als je te weinig je collega’s ontmoet vervreemd je van hen en van het werk en dat is op termijn niet goed. Als je met mensen samenwerkt die je maar weinig ziet, of waar je geen kantoor mee deelt, zoek dan toch momenten om met elkaar te praten, bv. door ergens eens af te spreken of desnoods online een momentje in te plannen.

8. Leer vlotter thuiswerken via vdab.be

Als je thuiswerkt moet je andere of nieuwe competenties en vaardigheden ontwikkelen. Veerkracht, bewust omgaan met tijd, goed plannen, digitaal samenwerken, efficiënt en veilig werken in een digitale omgeving zijn competenties die aan bod komen in online cursussen, webinars en workshops van de VDAB.

Lees meer over bijleren bij VDAB.