Beveilig ook thuis je laptop met een paswoord

Thuiswerken gebeurt vaak buiten het beveiligde netwerk van het bedrijf (als je niet via VPN verbonden bent). Je internetverbinding thuis net zo veilig maken als die op kantoor is misschien niet haalbaar, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de beveiliging te verbeteren. Als je thuiswerkt ben je zelf verantwoordelijk voor de digitale beveiliging.

Met deze tips zorg je voor een optimale beveiliging

  • Beveilig de toegang van je laptop, laat je laptop niet onnodig of onbeheerd open staan en ga vertrouwelijk om met bedrijfsinformatie (ook ten opzichte van je huisgenoten). Maak een sterk paswoord met minstens 16 tekens.
  • Wijzig het wachtwoord van je router. Dat voorkomt dat iemand zich aanmeldt met behulp van de standaardgegevens, die zijn vaak gemakkelijk te raden omdat ze meestal overal gelijk zijn. Zo voorkom je trackingsoftware of malware op je netwerk of apparatuur.
  • Volg de veiligheidsvoorschriften van je onderneming of organisatie stipt op. Let op voor vermoedelijke phishing mails (open niet wat je niet vertrouwt) en verwittig de ICT-dienst als je een vermoeden hebt.
  • Stel updates niet uit (ook al komen ze soms ongelegen). Updates zorgen ervoor dat ook je beveiliging up-to-date blijft. Controleer eens of je de nieuwste versie hebt van de programma‚Äôs die je nodig hebt.
  • Gebruik je werklaptop alleen voor het werk. Deel je werklaptop niet met je huisgenoten. Zo voorkom je dat ze per ongeluk een site bezoeken of iets downloaden dat je hele systeem in gevaar brengt.