Levenslang leren is nodig en voordelig voor iedereen

Levenslang leren is noodzakelijk en voordelig! Het doet medewerkers groeien en maakt hun job aantrekkelijker. Ze blijven langer aan boord en zijn gemotiveerd aan het werk. Levenslang leren stimuleren kan op de werkvloer, door tijd vrij te maken voor opleiding of door deel te zijn van interne of externe lerende netwerken.

Ontdek feiten, werkbare tips en jouw toolbox

Wist jij dit al?
4 feiten over de positieve effecten van leerkansen

1

Leerkansen maken langer werken haalbaar.

63% van de medewerkers ouder dan veertig jaar met voldoende leerkansen ziet doorwerken in de huidige job tot de pensioenleeftijd als een haalbare opdracht, terwijl slechts 46% van de medewerkers ouder dan veertig jaar met onvoldoende leerkansen doorwerken tot het pensioen haalbaar vindt.

2

Voldoende taakvariatie, autonomie en de steun van de leidinggevende hebben een impact op hoe iemand op hoeveel leerkansen een medewerker heeft op de werkvloer.

Voldoende taakvariatie: +52%.
Voldoende autonomie: + 30%
Voldoende steun van de leidinggevende: +28%

3

Wie voldoende leerkansen heeft, zoek minder naar ander werk.

59% van medewerkers met voldoende leerkansen heeft afgelopen jaar nooit overwogen om ander werk te zoeken. Bij onvoldoende leermogelijkheden overwegen drie keer meer medewerkers om ander werk te zoeken.

4

Lerende netwerken zorgen voor kwaliteitsverbetering.

66% van de grotere ondernemingen in Vlaanderen plaatst medewerkers in een lerend netwerk via werkoverleg en door hen te betrekken bij vragen over kwaliteitsverbetering.

Werkbare tips
5 tips om leren en groeien te bevorderen

TIP! Een slim competentiebeleid brengt je heel ver.
Lees meer

Werk met een competentiebeleid dat volledig geïntegreerd is in bestaande personeelsprocessen, en stem het beleid hierrond af op de cultuur van je organisatie.

TIP! Laat je medewerkers al doende leren!
Lees meer

Zorg voor een goed onthaalbeleid voor nieuwe medewerkers en organiseer een peter- of meterschap of andere vormen van begeleiding door meer ervaren medewerkers.

TIP! Giet opleidingen in een opleidingsplan.
Lees meer

Creëer een plan dat rekening houdt met de leernoden van de medewerker, de juiste opleidingsvorm en vooral hoe de medewerker de opgedane kennis of vaardigheden kan gaan gebruiken in de job.

TIP! Zorg voor een open en leergerichte cultuur..
Lees meer

Een leergerichte cultuur is een cultuur die creatief denken, dingen uitproberen en fouten maken stimuleert. Je zet de kers op de taart als je medewerkers dit samen laat doen. Zo leren ze van elkaar en bouwen ze zelf een lerend netwerk rond zich.

TIP! Zoek naar manieren om je medewerkers te motiveren..
Lees meer

Vertrek vanuit hoe je het werk organiseert, hoe je leidinggeeft, hoeveel autonomie en regelmogelijkheden je biedt en hoeveel ruimte er is om te leren.

Hier worden leerkansen geboden