Hoe stimuleer ik feedback geven en krijgen op de werkvloer?

Meer en betere feedback tussen werknemers zorgt voor meer leren, een betere communicatie en samenwerking en uiteindelijk meer kwaliteit, efficiëntie of een betere dienstverlening naar klanten. Hoe zorg je voor meer en betere feedback op de werkvloer? Hier vind je een aantal tips.

Maak het formeel

Bespreek het feedback geven en krijgen ook op een formelere manier zoals tijdens ontwikkel- en functioneringsgesprekken. Hoe gaan werknemers om met feedback van anderen? Wat hebben ze nodig om hun mening te geven, feedback te geven en te krijgen en er mee aan de slag te gaan? Bekijk met de werknemer wat zijzelf, jij en de onderneming kunnen doen en maak hierover afspraken.

Benadruk de voordelen

Het op een goede manier feedback geven aan elkaar heeft heel wat voordelen. Er komt meer vertrouwen in elkaar, problemen komen sneller aan het licht waardoor je makkelijker kan bijsturen, teamleden leren van elkaar, gaan samen op zoek naar een oplossing en er is minder kans op escalatie. Een werkvloer waar er ruimte is voor opbouwende feedback kan makkelijker en sneller meer kwaliteit leveren aan klanten.

Zorg voor een feedbackcultuur

Nodig collega’s uit om elkaar feedback te geven in dagelijkse contacten en benadruk in je teamoverleg dat elke mening ertoe doet. Bekijk waar je feedback geven en krijgen (formeel) kan deel laten uitmaken van bestaande processen binnen de onderneming. Bevestig, geef aandacht en positieve reacties wanneer werknemers elkaar op een goede manier feedback geven.

Bij Scholengroep Impact hebben ze begrepen dat feedback geven en krijgen de motor is achter het leerproces. Hierop inzetten is gunstig voor leerlingen, werknemers en de hele organisatie. Laat je inspireren door hun getuigenis.

 

Los conflicten tijdig op

Feedback geven kan de communicatie verbeteren. Laat conflicten niet escaleren maar beschouw ze als leerkansen voor ieder. Pak ze tijdig aan en los ze productief op (zie tip). Het maakt deel uit van succesvol teamwerk.

Productieve conflicten
Communicatielijnen verbeteren, een feedbackcultuur installeren, problemen vlotter oplossen kan je leren met de tools over productieve conflicten.

Vraag zelf naar feedback

Stimuleer het feedback geven van werknemers door zelf feedback aan hen te vragen. Neem hier regelmatig voldoende tijd voor. Je geeft het goede voorbeeld, draagt bij aan het installeren van een feedbackcultuur en steekt er wellicht nog heel wat van op.

Benoem werkpunten zonder oordeel

Geef zoveel mogelijk positieve feedback over de vaardigheden van je teamleden. Reik daarnaast ook werkpunten aan. Doe dit zonder oordeel maar vanuit de intentie om hen te laten groeien. Zorg ervoor dat je op een verbindende manier blijft communiceren. Hoe je dit doet, kom je te weten in deze masterclass:

 

Gericht feedback geven

Als leidinggevende geef je het voorbeeld en wil je je teamleden inzicht geven in hun sterktes en werkpunten. Als je niet goed weet hoe dit aan te pakken kan je leren hoe je feedback geeft. Geef altijd gericht feedback én op een opbouwende manier als coachende leidinggevende. De vragenlijst wederzijdse verwachtingen kan ook helpen om je voor te bereiden en daarna samen het gesprek aan te gaan.

Wil je zelf training geven over feedback geven? In het trainingsmateriaal verbindende communicatie vind je enkele oefeningen terug rond dit thema.