Start met een re-integratiebeleid
Langdurig zieke werknemers vlot opnieuw aan de slag laten gaan en dus re-integreren begint al voor mensen uitvallen. Ondernemingen die een duidelijk re-integratiebeleid hebben, zullen vlugger en succesvoller werknemers re-integreren.
- Lees de nieuwe regeling re-integratie 2.0 die de overheid opgelegt via het KB van 11 september 2022.
- Er zijn meer mensen betrokken bij een re-integratiebeleid dan je zou denken.
- Om je re-integratiebeleid vorm te geven, vertrek je best van een duidelijk schema.
- Ga na hoe VDAB je (financieel) kan ondersteunen om de re-integratie vlot te laten verlopen.
- Bepaal in je beleid hoe je het werk kan aanpassen in functie van de re-integratie. Gebruik de vijf A’s om alle aspecten van werk te bekijken: arbeidsorganisatie, arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden.
Hou contact
Uit onderzoek blijkt dat hoe sneller je contact opneemt met langdurig zieke werknemers, hoe vlotter de re-integratie op gang komt. Wat doe je best wel en wat doe je beter niet?
- Toon begrip en luister. Erken de klachten en neem burn-out serieus. Verwacht niet dat de werknemer nog dingen afrondt of zelf de overdracht van werk regelt. Lees hier wat je kan doen als een werknemer ziekt uitvalt.
- Vraag toestemming aan je uitgevallen werknemer over wat je aan de collega’s mag vertellen. Maak duidelijke afspraken. Zo vermijd je misverstanden, onbegrip en roddels.
- Hou contact op maat van de werknemer. Stuur een kaartje of een bloemetje. Mijdt de werknemer contact? Zoek dan uit hoe je via een collega contact kunt opnemen voor een afspraak. Ga zeker niet onverwacht op huisbezoek.
- Don’t blame the victim. Het is niet leuk als iemand bv. uitvalt door burn-out. Een burn-out ontstaat door een samenloop van omstandigheden. Bekijk de persoon die uitvalt niet als een schuldige die je met de vinger kan wijzen. Kijk ook naar je eigen invloed op de situatie en naar alle randfactoren die een rol spelen.
Maak een terugkeerplan op maat
- Ga aan de slag met een multidisciplinair team, ook wel een Sociaal-Medisch Team of SMT genoemd. In een SMT bespreek je individuele gevallen op een veilige en open manier waar zowel werknemer als organisatie winst mee kunnen boeken.
- Bespreek met de werknemer hoe de terugkeer zal verlopen. Maak hierover heldere en duidelijke afspraken. Neem de afspraken op in een werkhervattingsplan.
- Licht collega’s en leidinggevenden tijdig in.
- Maak goede afspraken met de werknemer over het takenpakket. Geef aan welke taken de werknemer (terug) zal opnemen en welke niet.
- Begin met taken zonder tijdsdruk, zodat de werknemer het gevoel heeft controle te hebben.
- Geef werk op het niveau van de werknemer. Een te laag niveau komt het zelfbeeld niet ten goede.
- Gebruik een checklist om de herstart vlot te laten verlopen.
- Plan geregeld een moment van overleg. Spreek je waardering uit want dat motiveert.