Hoe ga ik om met te veel werkstress?

Bij gezond werk heb je niet te veel werkstress. Het is werk dat je tot aan het pensioen kan blijven uitvoeren en waar je niet ziek van wordt. Helaas blijft het aantal werkstressklachten in Vlaanderen op een verontrustend hoog niveau. Je bent dus niet alleen als je teveel werkstress hebt. Het aanpakken van werkstress moet gebeuren op het niveau van de organisatie, door middel van een degelijk werkstresspreventiebeleid. Kan je dan helemaal niets doen? Toch wel. Je kan een aantal stappen zetten om jouw stress te herkennen, aan te kaarten en  te verzachten. Deze tips helpen jou daarbij.

 

Hou je werkdruk in het oog

Krijg je plots meer taken op je bord? Is er een collega of medewerker uitgevallen? Geraakt een vacature niet ingevuld? Moet je kiezen tussen kwaliteit afleveren of een deadline halen? Wees je bewust van het effect op jouw rol in de organisatie.

Stel prioriteiten

Stel je zelf regelmatig de vraag ‘moet ík dit nú doen?’. Welke taak is het meest dringend en wat kan je laten liggen? Waarom ben jij de uitvoerder? Kan je de taak op een andere manier uitvoeren? Stel zo een realistische planning op.

Bewaak jouw grenzen

Leer ‘neen’ zeggen met de respect voor de ander, en wees hierbij mild voor jezelf. Je brengt jezelf en anderen in de problemen wanneer je elke taak bij op jouw bord neemt. Neem enkel over waar je zelf goed in bent of energie van krijgt.

Beheers de informatiestromen

We krijgen steeds meer input vanuit verschillende kanalen, zoals via telefoon, mail of teams. Las een aantal momenten per dag in waarin je je hier niet door laat afleiden.

Plan ontspanning

Kies een aantal momenten waarop je je helemaal kan ontspannen en even niet meer aan het werk denkt, zoals een wandeling over de middag, een pauze aan het koffiemachine, een praatje met een collega, de pendeltijd, …

Ken jezelf

Het is belangrijk om van jezelf te weten welke taken jou nu energie geven en welke erg veel van jou vragen. Je kan ook analyseren op welke van de 5 A’s je moeilijkheden of stress ervaart. Dit helpt je niet alleen verder in je huidige job, maar geven je ook een richting voor je toekomstige carrière.

Zorg goed voor jezelf

Het is belangrijk om op tijd te ontspannen. Zo geef je je lichaam en geest tijd om te herstellen. Kies voor een gezonde levensstijl: eet gezond, slaap voldoende, beweeg regelmatig, ...

Praat erover

Zorg dat je je niet isoleert bij werkstressklachten, maar praat erover met je leidinggevende, collega’s, maar ook je partner of anderen uit je omgeving.

Zoek hulp

Durf hulp vragen bij je leidinggevende of collega’s. Via goede samenwerkingsafspraken met oog voor duidelijke taakverdeling, haalbare deadlines en wederzijds verwachtingen kan de situatie verbeteren. Indien de klachten aanhouden, aarzel dan niet om bij je huisarts, de preventieadviseur of arbeidsarts aan te kloppen.

De Burn-Out Assessment Tool (BAT) kan je zicht geven op jouw werkstress- of burn-outklachten. Na het invullen krijg je persoonlijke feedback en tips hoe je aan de slag zou kunnen gaan.

Lees meer over wat werkstress is en hoe je het herkent.