Hoe breng je meer afwisseling en autonomie in je werk?

Inventariseer en analyseer je taken

Maak een overzicht van je taken en analyseer je takenpakket. Heb je vooral uitvoerende taken? Of moet je ook werk voorbereiden? Ben je betrokken bij onderhoud, het verbeteren van procedures, kwaliteitszorg? Is er voldoende afwisseling tussen makkelijke en moeilijke taken, tussen denken en doen?  

Je kan jezelf verschillende vragen stellen.  

 • Welk soort taken doe ik: voorbereidende taken, ondersteunende taken of uitvoerende taken?  
 • Wat heb ik nodig om deze taken uit te voeren: materiaal, informatie, tijd …?  
 • Bepaal ik zelf hoe en wanneer ik taken uitvoer?  
 • Geven taken mij energie of zijn het energievreters?  
 • Ben ik tevreden over de mate van afwisseling? Is er te veel of te weinig afwisseling?  
 • Van wie ben ik afhankelijk voor de uitvoering van mijn taken?  

Bespreek je taken

Praat met je leidinggevende over welke taken je wel en niet graag opneemt. Kijk samen hoe je het werk kan aanpassen aan jouw noden, interesses en vaardigheden en hoe dit aansluit bij de noden van de onderneming en je afdeling of team. Een evaluatiegesprek of een-op-een-gesprek met je leidinggevende is een goed moment om hierover af te stemmen.  

Neem wanneer je kan initiatief en stel voor hoe je taken volgens jou beter of anders zou kunnen uitvoeren. Als je werkomgeving gericht is op groei en uitwisseling stimuleer je zo onderling leren en kom je makkelijker met je collega’s tot gezamenlijke beslissingen.

Zoek balans en duidelijkheid

Zoek een balans in je takenpakket. Zorg voor afwisseling tussen denken en doen. Wissel indien mogelijk operationele taken af met innovatieve en inspirerende taken.  

Is jouw rol en die van je collega’s en leidinggevende duidelijk? Weet je: 

 • wie welke taken uitvoert
 • wie welke verantwoordelijkheden draagt 
 • hoe dit de besluitvorming beïnvloedt?

Loop je elkaar wel eens voor de voeten, wordt werk dubbel gedaan, verloopt de besluitvorming stroef, is er een verschil met wat op papier staat en de realiteit? Indien ja, dan is er sprak van rolonduidelijkheid. 

Gespreksleiddraad over rolduidelijkheid

Met deze gespreksleiddraad en rollenmatrix kan je het gesprek met je leidinggevende voorbereiden.

Waarom is het belangrijk dat je voldoende afwisseling en autonomie hebt?

Afwisseling in het werk gaat over hoeveel variatie je hebt in de taken die je uitvoert. Als je weinig afwisseling hebt, herhaal je vaak dezelfde soort taken en heb je meer routinematig of repetitief werk.

Autonomie gaat over controle. Wie voldoende autonomie heeft kan het werk zelf indelen en problemen oplossen. Je maakt keuzes, werkt ideeën uit en plant acties. Heb je voldoende afwisseling en autonomie dan:

 • voel je je meer betrokken en gemotiveerd op het werk
 • leer je meer bij
 • heb je minder last van belastende taken.

Maar let op! Ook bij veel afwisseling en autonomie kunnen jobs en taken belastend zijn. Voorzie steeds voldoende herstelmogelijkheden en doe beroep op de ondersteuning die er is.