Heb je recht op telewerk en welke vergoeding krijg je daarvoor?

Heb je recht op telewerken?

Het basisprincipe is dat zowel structureel als occasioneel telewerken gebeurt op basis van overleg tussen werkgever en werknemer. Dit betekent dat je niet verplicht kan worden om thuis te werken maar ook dat je telewerk niet kan opeisen als een recht. Lees meer over het verschil tussen structureel en occasioneel telewerken.

Er is wel een regeling voor occasioneel telewerk (wet van 5 maart 2017 Werkbaar en wendbaar werk). Als er sprake is van overmacht (bv. door een treinstaking) of je kunt om persoonlijke redenen niet op het werk geraken dan kan je vragen om te telewerken. Jouw werkgever kan zo’n aanvraag weigeren maar moet dat wel motiveren.

Het vaste telewerk komt soms voor in ondernemingen waar de kantooroppervlakte beperkt is en niet iedereen tegelijk op kantoor kan zijn. Om de bezetting te regelen, voert men dan wel eens algemeen telewerken in (maar ook altijd na overleg).

Kan je een vergoeding vragen voor de thuiswerkdagen?

In principe onderhandel jij (of je vertegenwoordiging) met je werkgever over een mogelijke vergoeding. De fiscus en RSZ hebben maximumbedragen bepaald.

Werk je structureel van thuis uit (op een of meerdere vaste dagen) dan is je werkgever verplicht om de nodige apparaten en verbinding te voorzien of je een vergoeding te geven als je hiervoor privé apparaten of verbinding gebruikt. Indien je bv. een smartphone krijgt die je ook voor privé-doeleinden mag gebruiken dan wordt deze belast als voordeel in natura. Maak hierover duidelijke afspraken.

Gebruik je je eigen laptop en/of internetverbinding voor structureel telewerken in privéondernemingen, dan moet je werkgever tussenkomen in de kosten. Hiervoor aanvaardt de RSZ een vrijgesteld forfait van maximum 20 € per maand voor een laptop en 20 € per maand voor de internetverbinding. Een overzicht van de vergoedingen die de RSZ aanvaardt, vind je hier. Voor het overheidspersoneel is er een andere regeling.

Bij het occasioneel telewerken hangt een eventuele vergoeding helemaal af van de afspraken gemaakt op ondernemingsniveau of tussen werkgever en werknemer. Indien er sprake is van een vergoeding dan gelden dezelfde plafonds als bij structureel telewerk.

Je kan ook onderhandelen over een bureauvergoeding (verwarming, elektriciteit, klein bureaumateriaal …). Voor structureel en occasioneel telewerken zijn er mogelijkheden uitgewerkt door de RSZ en de fiscus met maximumbedragen. Of er zo’n vergoeding wordt toegekend en hoe hoog ze is hangt af van het overleg in de onderneming.