Stimuleer de leergoesting in jouw organisatie
Met #Boost je leercultuur word je als kmo ondersteund om de leergoesting en inzetbaarheid van jouw medewerkers te verhogen. Hoe kan je de leeractiviteiten optimaliseren in je kmo? Hoe kom je tot de juiste context op de werkvloer om het leren te bevorderen? Dien je aanvraag in en krijg hiervoor ondersteuning van Europa WSE. Kom je in aanmerking, dan neemt een van de vier toegewezen dienstverleners contact met jou op om een traject op te starten, samen een actieplan op te stellen en in begeleiding te voorzien. De duur van de begeleiding kan kort of langer zijn, afhankelijk van de noden van de kmo. Aanvragen kan tot en met 31 januari 2026 of tot de voorziene middelen zijn uitgeput.
#Boost je leercultuur richt zich tot kmo’s die gevestigd zijn in het Vlaams gewest, zowel uit de profit als de
Verbeter je personeelsbeleid met de kmo-portefeuille
Met de kmo-portefeuille (kmo-P) krijg je als ondernemer financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Je kan, afhankelijk van de grootte van de onderneming, tot 30% steun krijgen met een maximum van 7 500 euro per jaar voor opleidingen en adviezen rond specifieke thema’s, zoals bedrijfsstrategie, personeelsmanagement en innovatie. De laatste jaren was er ook een verhoging kmo-P mogelijk maar deze maatregel is afgelopen. De verhoging hield in dat als je het plafond bereikt had, je tot en met 31 juli 2024 een tijdelijke verhoging kon aanvragen. Deze subsidie bedroeg maximum 5 000 euro en kon je tot en met 31 augustus 2024 inzetten voor acties (opleiding en advies) over werkbaar werk. Als je eerder al werkbaar werk-acties nam onder de noemer HR van KMO-P kon je deze subsidies ook inzetten voor andere acties.
Pak werkbaar werk aan met een werkbaarheidscheque - afgelopen
Aanvragen voor deze maatregel zijn niet meer mogelijk. Met de werkbaarheidscheque konden kleine (met minstens 1 werknemer) en grote ondernemingen uit de profitsector en organisaties uit de socialprofit in Vlaanderen, die aan bepaalde criteria voldoen, financiële ondersteuning krijgen voor werkbaar werk. De werkbaarheidscheque kon je aanvragen tot en met 31 juli 2024 of tot uitputting van de middelen. Je kon tot maximum 9 000 euro steun krijgen (60% van de totale factuurkosten) om tot uiterlijk 31 augustus 2024 knelpunten in kaart te brengen en/of aan te pakken via het inkopen van een scan, begeleiding, advies of opleiding. Je mocht niet eerder gebruik gemaakt hebben van deze maatregel. Je kon ook in aanmerking komen voor de tijdelijke verhoging van de kmo-portefeuille van maximum 5 000 euro. Beide maatregelen hadden als doel de arbeidsomstandigheden op de werkvloer duurzaam te verbeteren.
Het beschikbaar budget voor de maatregel van de werkbaarheidscheque en de verhoging KMO-Portefeuille voor het jaar 2024 bedroeg 3 miljoen euro. Bij het sneller bereiken van het budget van 3 miljoen euro werd de deadline voor het indienen ook vervroegd. De ingediende projecten werden behandeld in functie van de datum van indiening.
- Komt mijn onderneming in aanmerking?
- Vraag de werkbaarheidscheque aan
- Lees hier de oproepfiche 577
- Neem hier de handleiding door
- Vragen? Mail naar: werkbaarheidscheque@vlaanderen.be
Projectfinanciering om jobs werkbaar te maken
Europa WSE geeft financiële ondersteuning aan projecten die de werkbaarheid van jobs van werknemers verbeteren. Dat kan door werk te maken van een loopbaan- en competentiebeleid, door de organisatiestructuur te verbeteren, een cultuuromslag in leidinggeven te stimuleren of steun voor het organiseren van opleidingen voor werknemers.
Neem je loopbaan in handen met een loopbaancheque
Volg je als werknemer loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum dan kan je betalen met loopbaancheques. Zo betaal je zelf maar een klein deel van je loopbaanbegeleiding. De overheid past de rest bij. Meer info over loopbaanbegeleiding vind je op de VDAB-website.
Betaal je opleiding met een opleidingscheque
Volg je buiten de werkuren een opleiding om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Dan heb je misschien recht op opleidingscheques. Jij betaalt de helft van het inschrijvingsgeld, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
Combineer je opleiding met een job
Het Vlaams opleidingsverlof geeft werknemers uit de privé-sector die een erkende opleiding volgen de mogelijkheid om afwezig te zijn op het werk met behoud van hun loon.
Vraag een premie bij tijdskrediet of loopbaanonderbreking
Als je tijdskrediet of loopbaanonderbreking neemt, krijg je van de RVA een onderbrekingsuitkering voor de volledige duur van de loopbaanonderbreking. Die uitkering kan aangevuld worden met een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid, bijvoorbeeld in het kader van zorg of opleiding.