Ontwikkeld door
Thermote Vanhalst

Bij Thermote Vanhalst is niemand te oud om te leren. Loopbaanontwikkeling is iets waarvoor iedereen in aanmerking komt. Meer nog: de stelling van het bedrijf is dat in iedereen een high-potential schuilt. Het bedrijf wil dat naar boven brengen door op zoek te gaan naar de passies van de medewerkers.

Context

Thermote Vanhalst is actief in de sector van verkoop, verhuur en herstelling van intra-industriële voertuigen zoals heftrucks. De hoofdzetel van het bedrijf bevindt zich in Waregem. In België zijn er zo'n 1.200 medewerkers actief. "Eigenlijk is het typisch voor een familiebedrijf dat ze met competentiemanagement bezig zijn", stelt personeelsverantwoordelijke Gerd Bellemans. "Het is organisch gegroeid en het behoort tot onze cultuur. Nu begint het meer vorm en structuur te krijgen."

Aanpak

"Loopbaanontwikkeling is bij ons iets waarvoor iedereen in aanmerking komt", vertelt Michael Hoogewijs, die het competentiemanagement-project in goede banen leidt. "Daarbij moet je vertrekken vanuit de medewerker zelf en kijken naar de competenties. We gaan er van uit dat iedereen ambities en talenten heeft. Iedereen krijgt de kans om zich te ontwikkelen bij ons, dat moedigen we aan. Competentiemanagement is hier een tool om het vertrekpunt te bepalen. Wat kunnen ze en wat willen ze bereiken? We proberen zo tot een match te komen met de doelstellingen van het bedrijf en afdeling. We werken in een evoluerende omgeving, het is dus een dynamisch gegeven. Daarom gebruiken we functieprojecten, die kunnen veranderen naargelang van wat de medewerker aanbiedt." "Opvolging gebeurt enerzijds door evolutiegesprekken en anderzijds door de aanwezigheid op de werkvloer van leidinggevenden met alle zintuigen open", vult Bellemans aan. "Als je kan zeggen waarom een werknemer iets verkeerd doet, voelt die zich ondersteund. Die waarom-vraag is ook belangrijk om te weten waarom mensen iets willen doen. Passie is een grote drijfveer. Leeftijd doet er niet toe. Vanuit HR willen we ze "goesting" doen krijgen. Begeleiding is één van de voorwaarden bij loopbaanontwikkeling. Een andere is dat de medewerkers initiatief nemen en meewillen. Wij creëren een kader en coachen." Het talentmanagement wordt beheerd met een informaticatool.

Bron

Tool "Wegwijs in competenties. Toolbox voor instroom, doorstroom en uitstroom." Deze tool is ontwikkeld door door VOKA-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen i.s.m. VDAB en Randstad. Deze tool bevat eenvoudige, makkelijk toepasbare methoden en praktijkervaringen met competentiemanagement.

SERV (2009). Inspirerende voorbeelden van competentiebeleid. Actie in het kader van de competentieagenda 2010. SERV, Brussel. Deze publicatie kan je terugvinden onder documenten.

Contact

Thermote Vanhalst
Brabantstraat 15
8790 Waregem
056/43.42.84
www.tvh.com