Ontwikkeld door
Stichting Innovatie & Arbeid i.s.m. Inspinazie en Neonerd Productions

Deze improvisatievoorstelling bestaat uit herkenbare scènes op de werkvloer, die aanzetten tot discussie en reflectie over werkbaar werk. De scènes worden afgestemd op het doelpubliek zoals leidinggevenden, werknemers, vakbondsafgevaardigden, zelfstandige ondernemers, al dan niet binnen specifieke afdelingen, sectoren of beroepen. Zowel individuele organisaties en bedrijven (profit, non-profit) als middenorganisaties en overheid kunnen het improvisatietheater boeken.

Context 

In het kader van het ESF-project ‘Een brug naar het werkveld’ liet de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid in 2020 een improvisatietheaterstuk maken over werkbaar werk. Door de pandemie evolueerde het theaterstuk naar een online voorstelling, waarbij de acteurs in een coronaveilige omgeving kunnen werken met een publiek op afstand. De online voorstelling ging op toer bij de sociale partners in 2020-2021. 

Concreet materiaal 

Het theater bestaat uit een aantal scènes over werkbaar werk die het publiek live mee vorm geeft en hen concrete werksituaties laat beleven. Bijvoorbeeld, de leidinggevende reageert eerst niet en dan wel met klasse op een vraag van een medewerker. Wat de leidinggevende zegt in beide scènes is door het publiek vooraf doorgegeven. Een andere scène toont twee ondernemers die eerst niet en daarna wel enthousiast reageren op het volgen van opleiding en vorming. Het publiek geeft hierbij aan de acteurs suggesties door net voor de scène start.  

Sterk aan dit improvisatietheater is dat de scènes vooraf afgestemd worden op de specifieke werkomgeving van het publiek. Dat zorgt voor een grote herkenning. De voorstellingen zijn ook elke keer anders door de live tussenkomsten van het publiek.  

Bij een online voorstelling gebeurt de streaming via YouTube. Het publiek maakt contact met de acteurs via een app op de smartphone of computer. 

De voorstelling duurt ongeveer een uur en kan online of als gewone zaalvoorstelling door gaan op een moment dat passend is voor het doelpubliek. De voorstelling kan in een ruimer vormingsaanbod worden ingepast, bv. met een nabespreking maar kan ook opgesplitst worden per scène met een duiding tussenin.   

Beschikbaar 

Ben je benieuwd hoe de algemene try-out eruit zag of wil je graag een voorsmaakje van wat je online kan verwachten? Bekijk de trailer (2 min.) 
Wil je weten hoe de voorstelling eruit kan zien op jouw werkvloer, hoeveel het kost of wil je het theater boeken? Neem dan contact op met Marc Breban via marc@inspinazie.be.
Heb je vragen over het ESF-project ‘Een brug naar het werkveld’ of algemene vragen over het theaterstuk, stel dan je vraag via dit contactformulier