Ontwikkeld door
Genencor

Bij Genencor hebben de medewerkers een Persoonlijk Ontwikkelingsplan waarin nagegaan wordt waarin ze sterk zijn, waar die sterktes ingezet kunnen worden en waar ze naartoe willen. De dialoog tussen leidinggevende en werknemer moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk capaciteiten aan het licht komen.

Context

Genencor uit Brugge is een productiebedrijf van enzymes die toegepast worden bij onder andere voeding, bio-ethanol en voor de vaatwas. Een honderdtal mensen zijn er betrokken bij het competentiemanagement. "We zijn er al zeer lang mee bezig en we hebben altijd al gewerkt rond ontwikkeling, stap voor stap is dat verder uitgewerkt", vertelt HR manager Dany Neyt. "Een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP is één van de belangrijkste tools om individuele leerbehoeften naar boven te brengen."

Aanpak

Een POP toont bij Genencor aan waar iemand kan verbeteren en komt tot stand tijdens een ontwikkelingsgesprek. We hebben ook een jaarlijks evaluatiegesprek dat noodzaken kan boven brengen. Per kwartaal houden we de evolutie bij om het levendig te houden, want doelstellingen kunnen veranderen.

Voor het bepalen van de leermethode maakt Neyt het onderscheid op basis van een aantal variabelen: "Gaat het om kennis, vaardigheden of een attitude? Op welke manier krijgen de mensen het liefst les? In groep of individueel? Wat hebben we voorhanden, intern of extern? Learning by doing is iets wat we ook toepassen: mensen die leren maken meteen de cursus voor de volgenden." "De meeste competenties kan je ontwikkelen, maar voor sommigen ligt het moeilijker. Ruimtelijk inzicht, bijvoorbeeld, moet je eigenlijk hebben", vindt Neyt terwijl hij een boek toont met alle mogelijke competenties. "Om te ontwikkelen is het krijgen van input belangrijk. Ik verwijs daarbij graag naar het Johari-venster. Door dialoog tussen de werknemer en manager is het de bedoeling om de 'bekende ruimte' of talenten van de medewerker zo groot mogelijk te maken. Feedback is leren."

Bron

Tool "Wegwijs in competenties. Toolbox voor instroom, doorstroom en uitstroom." Deze tool is ontwikkeld door door VOKA-Kamer van Koophandel i.s.m. VDAB en Randstad. Deze tool bevat eenvoudige, makkelijk toepasbare methoden en praktijkervaringen met competentiemanagement.

SERV (2009). Inspirerende voorbeelden van competentiebeleid. Actie in het kader van de competentieagenda 2010. SERV, Brussel. Deze publicatie kan je terugvinden onder documenten.

Contact

Genencor
Komvest 43
8000 Brugge
050/44.92.02
www.genencor.com