Wat is Het Nieuwe Werken?
Het Nieuwe Werken is een combinatie van drie elementen: coachend leiderschap, werken waar en wanneer je wilt en een kantoorinrichting die daarop is afgestemd. Bedrijven en organisaties die Het Nieuwe Werken volgens het oorspronkelijke idee invoeren, doen dat omdat ze een nieuwe, moderne dynamiek willen in hun onderneming en willen loskomen van de strakke, hiërarchische manier van werken en de ‘negen tot vijf’ regelingen. Medewerkers zijn geïnteresseerd in die ruime autonomie en de nieuwe kantoorinrichting ziet er vaak prachtig uit.
Andere bedrijven voeren Het Nieuwe Werken in omdat ze zo besparingen kunnen realiseren. Omdat steeds meer mensen thuiswerken (of op een andere plaats) zijn veel werkplaatsen regelmatig onbezet. Als je dan ook met werkplekdelen of ‘flexdesks’ werkt (je kiest elke dag weer een plaatsje), volstaat cijfermatig gezien een kantoor voor maar 60% van het totaal aantal medewerkers. Je moet dan wel zo goed als volledig papierloos werken en een clean-desk principe toepassen.
Waarom is Het Nieuwe Werken belangrijk?
Het Nieuwe Werken combineert telewerken, open kantoren en coachend leiderschap.
Bedrijven en organisaties kiezen soms onvoldoende doordacht voor één of meerdere van deze losse elementen. Het Nieuwe Werken is geen doelstelling op zich. Efficiëntiedoelstellingen of besparing op kantooroppervlakte mogen niet aanzetten tot invoeren van Het Nieuwe Werken. Het belang van de juiste beweegredenen en de coachende managementstijl die nodig is bij het toepassen van Het Nieuwe Werken is niet altijd even goed ingeschat.
Zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende aspecten van Het Nieuwe Werken is de boodschap. Zo worden de nadelen van open kantoren deels gecompenseerd door werken van thuis uit en door een taakgerichte inrichting van de werkvloer. Het beperken van het aantal dagen van thuiswerk bewaakt dan weer de sociale samenhang op de werkplek. Als er een dergelijk evenwicht is, kan Het Nieuwe Werken zijn doelen bereiken. Zo niet kunnen onbedoelde effecten optreden en worden de beperkingen van Het Nieuwe Werken zichtbaar.
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken geeft je de mogelijkheid om pendeltijd uit te sparen of werk en huishoudelijke taken doorheen de dag te organiseren zoals je dat het beste uit komt. Medewerkers hebben dat overvloeien van werk en privé graag, maar het kan evenzeer ook weer voor spanningen zorgen. Er zijn ook medewerkers die thuis willen werken omdat ze zich in een open kantoor niet kunnen concentreren. Als er veel collega’s vaak thuis werken, brokkelt het sociaal leven op kantoor af en dat is op termijn niet goed voor de samenwerking.
Stijl van leiding geven
Het Nieuwe Werken wordt geassocieerd met een bepaald type van leiderschap: coachend in plaats van hiërarchisch, sturend op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Een ondersteunende leidinggevende is in elk geval aantoonbaar positief voor de werkbaarheid, zoals je kan lezen in het thema leidinggeven met klasse.
Open kantoren
Open kantoren brengen een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee en kunnen zorgen voor meer transparantie en overleg. Onderzoek wijst uit dat open kantoren toch vooral aanleiding geven tot concentratieproblemen, zeker als je geconcentreerd moet werken. Een activity based inrichting met verschillende types van inrichting waaruit je kan kiezen, op basis van het soort werk dat je moet doen, kan hieraan tot op zekere hoogte tegemoet komen. Aanvullend op de gedeelde werkplekken zijn er dan ook concentratiewerkplekken en vergaderzaaltjes om te overleggen.
Het Nieuwe Werken in Vlaanderen
Onderzoek toont aan dat Het Nieuwe Werken onvoldoende doordacht en niet geïntegreerd gebeurt.