Thuiswerken is anders dan op kantoor werken. We hebben het voorbije jaar geleerd (met vallen en opstaan) hoe je van thuis uit je werk doet, hoe je thuis je werk plant, hoe je contact houdt met je collega’s en hoe je van thuis uit toch samen kan werken . Al die ervaringen kan je meenemen om na te denken over hoe je graag in de toekomst verder wil telewerken. Telewerk zal immers een onderdeel blijven van de manier waarop we werken, ook na de Coronapandemie.

Deze thuiswerktips, op basis van ervaring en onderzoek, helpen je om nu en later gefocust, gezond en productief thuis te werken. Hou er bij het lezen van deze tips rekening mee dat elke situatie een beetje anders is. En het is normaal dat thuiswerken niet elke dag even vlot verloopt (werken op kantoor trouwens ook niet), wees dus niet te streng voor jezelf.

Berg ook thuis je laptop op

Als je op kantoor werkt is de grens tussen werk en privé meestal heel duidelijk. Als je thuiswerkt is het vaak lastig om die grens tussen je werk- en je privéleven te trekken. Het is immers makkelijk om nog even een mail te beantwoorden. Of om ’s avond nog even een tekst af te werken of waarom niet, zaterdagochtend nog een vergadering voor te bereiden.
De mogelijkheid om op ieder moment met je werk bezig te zijn leidt tot meer stress gerelateerde klachten. En dan ga je piekeren, slaap je minder goed, ben je prikkelbaarder. Voorkom deze klachten door beter je grenzen te bewaken.

Lees hier hoe je laptop opbergen zorgt voor werk en privé in balans

Lees hier hoe je laptop opbergen zorgt voor werk en privé in balans

Maak heldere afspraken met je baas, ook als je thuiswerkt

Als je thuiswerkt, kan je het gevoel hebben dat je op een eiland zit. Is het misschien minder duidelijk wanneer je wel/niet werkt, wat er precies van je verwacht wordt, welke deadlines je moet halen, … . Maak hierover goede afspraken met je leidinggevende. Ervaar je moeilijkheden? Ga dan in gesprek met je leidinggevende. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen als je aankaart dat je knelpunten ervaart, weet je zeker dat je leidinggevende hiervan op de hoogte is. Je kan immers niet zomaar verwachten dat je leidinggevende jouw vragen of problemen kan raden. Maak concreet waar je tegen aan loopt.

Lees hier hoe je goede afspraken maakt met je leidinggevende

Lees hier hoe je goede afspraken maakt met je leidinggevende

Beveilig ook thuis je laptop met een paswoord

Thuiswerken gebeurt vaak buiten het beveiligde netwerk van het bedrijf (als je niet via VPN verbonden bent). Je internetverbinding thuis net zo veilig maken als die op kantoor is misschien niet haalbaar, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de beveiliging te verbeteren. Als je thuiswerkt ben je zelf verantwoordelijk voor de digitale beveiliging.

Lees hier hoe je veilig thuis werkt

Lees hier hoe je veilig thuis werkt

Mis je je collega’s? Organiseer een digitale afterwork

Als je thuiswerkt, kunnen relaties met collega’s snel verwateren. Dat zou zonde zijn. Hou actief contact, Zorg ervoor dat je niet alleen met je werk bezig bent, maar wees ook beschikbaar voor een babbel. Neem, naast het inhoudelijke overleg, ook deel aan informele online bijeenkomsten, zoals een online koffiepauze of lunch. Vier successen of een verjaardag. Organiseer een digitale afterwork. Lees hier hoe je verbonden blijft met je collega’s.

Lees hier hoe je verbonden blijft met je collega’s.

Lees hier hoe je verbonden blijft met je collega’s.

Bel je collega eens op om wat bij te praten

Thuiswerken lijkt heel eenvoudig, hetzelfde werk doen maar gewoon van thuis uit. Toch is werken op afstand, online vergaderen, je werk plannen en werk en privé in balans houden best wel uitdagend en vermoeiend. Wonen, werken en vaak zorgen op dezelfde plek kan leiden tot mentale en fysieke uitputting als je niet goed oplet. Daarom is het belangrijk om af en toe de telefoon te pakken, niet om te werken, maar om even bij te praten.

Lees hier hoe je goed voor je eigen welzijn kan zorgen

Lees hier hoe je goed voor je eigen welzijn kan zorgen

Vlotter leren thuiswerken? Leer bij op vdab.be

Als je thuiswerkt moet je andere of nieuwe competenties en vaardigheden ontwikkelen. Veerkracht, bewust omgaan met tijd, goed plannen, digitaal samenwerken, efficiënt en veilig werken in een digitale omgeving zijn competenties die aan bod komen in online cursussen, webinars en workshops van de VDAB.

Lees hier hoe je met dit materiaal aan de slag kan

Lees hier hoe je met dit materiaal aan de slag kan