Ben je op zoek naar ondersteuning om aan de slag te gaan met werkbaar werk voor jezelf of je organisatie? Dat kan onder verschillende vormen: van advies over vorming tot financiële of andere ondersteuning. We geven een overzicht van de ondersteuning die mogelijk is en voor wie ze van toepassing is.
Voor bedrijven, organisaties en ondernemers
- Projectoproep: vitaal en gezond telewerken
Telewerk wérkt. We verliezen minder tijd door woon-werkverkeer, zijn vaak productiever en ons tijdsschema is flexibeler. Maar er zijn ook valkuilen: een keukenstoel blijkt geen bureaustoel en de kat geen volwaardige collega. Hoe kan een bedrijf of organisatie bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van telewerkers? De Vlaamse overheid, i.s.m. het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, zoekt én beloont de meest innovatieve projecten.
- Stroomdiagram – Financiële ondersteuning voor werkbaar werk
Met de werkbaarheidscheques en de verhoging van de KMO-portefeuille krijgen ondernemers financiële steun om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk. Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers blijven langer en met meer 'goesting' aan de slag en organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en dus productievere werknemers, wat de efficiëntie van de organisatie ten goede komt.
Door de coronacrisis heeft de Vlaamse minister van Werk in samenspraak met de sociale partners beslist om de focus van de werkbaarheidscheques te verruimen. Het is immers cruciaal dat iedereen opnieuw veilig en gezond aan de slag kan gaan en aan het werk kan blijven.
- Scan – Werkbaar Werk
Werkbaarwerk in kaart brengen is vaak de eerste stap om een preventiebeleid op te starten. Meten is weten. Een vragenlijst, een checklist of een meer participatieve methode helpt om problemen duidelijker af te bakenen. Deze niet-limitatieve lijst kan je inspireren om de tool te kiezen die het best bij jouw onderneming of organisatie past.
- Drive – Op weg naar werkbaar werk
Hoe kan ik mijn medewerkers beter motiveren? Hoe krijg ik een positieve dynamiek op de werkvloer? Hoe kan ik mijn leidinggevenden beter ondersteunen? Hoe kan ik in mijn organisatie burn-out tegengaan? …
Organisaties met maximum 250 medewerkers, gevestigd in Vlaanderen, die met dergelijke vragen zitten, kunnen beroep doen op een gespecialiseerde dienstverlener, aangeduid en betaald door Europa WSE.
De dienstverlener geeft advies op maat en de organisatie besteedt de nodige tijd aan de implementatie. De aanvraag is laagdrempelig. Je mailt een aantal algemene gegevens van de organisatie en een korte schets van de uitdaging (max. 1A4).- Voor meer informatie over de Europa WSE-oproep en de aanvraag:
www.europawse.be
- Voor meer informatie over de Europa WSE-oproep en de aanvraag:
- Werkbaarheidscheque en verhoging kmo-portefeuille
Bedrijven in Vlaanderen uit zowel de profitsector als de socialprofitsector kunnen een werkbaarheidscheque van 10.000 euro aanvragen. Dat bedrag kunnen ze gebruiken om knelpunten op het vlak van werkbaar werk in kaart te brengen en er oplossingen voor te bedenken. Met hetzelfde doel voor ogen wordt de kmo-portefeuille tijdelijk verhoogd met maximum 5000 euro.
Voor meer praktische informatie: zie de infografieken hiernaast
- Voor het indienen van een aanvraag:
https://www.vlaanderen.be/werkbaarheidscheque-en-verhoging-kmo-portefeuille
- Voor het indienen van een aanvraag:
- Dienstverleners – werkbaarheidscheques
Ondernemingen en organisaties die een werkbaarheidscheque willen aanvragen kunnen zich hierin laten begeleiden door een dienstverlener naar keuze (erkenning KMO-P of kwaliteitslabel WSE). Hier vind je een overzicht van 30 dienstverleners die meewerkten aan de Marktplaats Werkbaar Werkt en die ervaring hebben met het uitvoeren van een project in kader van de werkbaarheidscheque. Wil je meer informatie over hun aanpak kijk dan ook op de verslagpagina van de Markplaats.
- Europa WSE
Bij Europa WSE kan je terecht voor financiële ondersteuning voor projecten die de werkbaarheid van jobs van werknemers verbeteren. Dat kan door werk te maken van een loopbaan- en competentiebeleid, door het verbeteren van de organisatiestructuur, het stimuleren van een cultuuromslag in leidinggeven, steun voor het organiseren van opleidingen voor werknemers …
- Sectorfondsen
De meeste sectoren ofwel paritaire comités hebben een sectorfonds dat voorziet in een ruim vormings- en ondersteuningsaanbod voor de bedrijven en organisaties behorende tot hun bedrijfstak.
- Kmo-portefeuille
De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je als ondernemer financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten zoals bijvoorbeeld het opstellen van een communicatieplan voor je bedrijf.
- Kmo-groeisubsidie
De kmo-groeisubsidie wil bij kmo's de ontbrekende strategische kennis subsidiëren die nodig is voor het realiseren van een nieuwe groeistrategie bij een kantelmoment, zoals een transformatie-, innovatie- of internationaliseringstraject. De subsidie wordt toegekend voor het inwinnen van advies van één of meerdere externe dienstverleners en/of het aanwerven van een strategische medewerker.
- Gezond Werken
Ben je op zoek naar een opgeleide coach ‘gezond op de werkvloer’? Hier kan je de contactgegevens raadplegen.
Om een preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen kan je beroep doen op de kadermethodiek Gezond Werken. Hoe je dat doet, lees je hier.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe subsidies of nieuwe initiatieven in kader van Gezond Werken, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. - Unizo
Burnout bij zelfstandigen
In de strijd tegen burn-out bleven tot vandaag de zelfstandigen uit beeld. Daar brengt UNIZO nu verandering in. In samenwerking met Liantis en Integraal voert UNIZO een pilootproject uit met federale overheidsmiddelen van het kabinet De Block. Het project ‘De veerkrachtige zelfstandige’ werkt een sensibilisering en begeleiding uit op maat van de zelfstandige. Leren omgaan met stress, oververmoeidheid voorkomen en tijdig symptomen leren herkennen zijn een grote bekommernis. Daarnaast zorgen we voor individuele trajecten waarop zelfstandigen een beroep kunnen doen om zich te laten bijstaan als ze al de eerste tekenen van burn-out vertonen. We streven ernaar deze mensen niet alleen hun veerkracht te laten herwinnen, maar hen ook bij te staan bij een aantal praktische beslommeringen.
Rouwondersteuning in de kmo
Mogelijk begeleidend tekstje: Een goede collega of naaste medewerker verliezen heeft heel wat praktische gevolgen. Maar nog ingrijpender is de verwerking van dat verlies. Hoe ga je daarmee om in je kmo? Hoe kan je het overlijden een plaats geven en je medewerkers ondersteunen bij de verwerking? UNIZO zette enkele tips op een rijtje – kleine stappen waarmee je al heel wat kan bereiken.
UNIZO OndernemersForum
Dit is een lerend netwerk voor ambitieuze ondernemers. Je werkt in een aantal sessies samen met andere ondernemers en een expert rond een bepaalde uitdaging: o.a. Marketing & Sales, HR & leiderschap, Strategie, Financiën, Interne organisatie. Onze experts reiken extra inspiratie aan en gaan in dialoog met jou en jouw collega’s. Onder gelijkgestemden deel je relevante ervaringen en verwerf je nieuwe inzichten.
UNIZO Ondernemersacademie
De UNIZO Ondernemersacademie biedt sterke opleidingen voor KMO-ondernemers. Niet academisch, maar praktijkgericht en gegarandeerd onmiddellijk toepasbaar. Thema’s die o.a. aangeboden worden zijn: Zorgmanagement, KMO Management, Strategie, Leiderschap, Organisatie en bestuur.
- Voka
Voka-KamerAcademie
Bij Voka – Kamers van Koophandel kan je terecht voor een ruim en hedendaags aanbod aan praktijkgerichte opleidingen, actuasessies, labs en netwerkevents afgestemd op jouw bedrijfsrealiteit. Er is aandacht voor diverse thema’s zoals innovatie en leiderschap, human resources, motivatie, werkstress, talentontwikkeling, werkplekleren, interne communicatie en sociaal-juridische topics, persoonlijke vaardigheden en welzijn en preventie op het werk thema’s.
Voka-Welt
Het project Welt kadert in Focus op Talent: mensen maken het bedrijf. Dit traject van Voka helpt bedrijven hun talent- en opleidingsbeleid te ontwikkelen.
Welt wil ondernemingen ondersteunen in de ontwikkeling van een toekomstgericht talent- en opleidingsbeleid, met een focus op werkplekleren. In een Welt-traject krijg je van Voka advies op maat over jouw personeels- en opleidingsbeleid en kan je ervaringen delen met andere bedrijven. Bovendien maak je kennis met interessante opties om vacatures in te vullen, zoals beroepsverkennende stages, individuele beroepsopleidingen en andere werkervarings- en leertrajecten. Dankzij Welt kan je proactief inspelen op de uitdagingen van de arbeidsmarkt.Voka-Health Community
Voka heeft reeds verschillende jaren een community binnen de gezondheidszorg. Één van de aandachtspunten binnen de health community is preventie en bescherming. Enkel door aandacht te hebben voor work-life balance, werkstress,… kunnen we de uitdaging aan om iedereen langer aan het werk te houden. Daarom organiseert de Health Community hierover kennissessies en communitymeetings en worden er papers geschreven over dit thema.
- Boerenbond
Land- en tuinbouwers kunnen steeds bij Boerenbond terecht voor vorming en begeleiding rond talentmanagement, starten als werkgever, optimale arbeidsorganisatie,… Voor advies kan je steeds alle informatie vinden op www.boerenbond.be/boerenbond/ondernemerschap/naar-een-optimale-bedrijfsorganisatie.
Op de website van boerenbond vind je trouwens ook heel wat tips en extra informatie zoals:
- Verso
Voor werkgevers in de sociale profit vind je bij Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen) de website en helpdesk van HRwijs, waar je terecht kan voor advies over medewerkersbeleid. Op de website vind je uitleg over HR-thema’s, tools, cases, inspiratiesessies en workshops en kan je inschrijven op een nieuwsbrief. Je kan via HRwijs een HRscan of diversiteitsscan laten uitvoeren die de sterktes en werkpunten van jouw organisatie in kaart brengt.
Voor werknemers
- Loopbaanbegeleiding en loopbaancheques
Volg je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum dan kan je betalen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van je loopbaanbegeleiding. De rest betaalt de overheid.
- Vlaams opleidingsverlof (voorheen betaald educatief verlof)
Het Vlaams opleidingsverlof is een ondersteunende maatregel voor werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon.
- Opleidingscheques voor werknemers
Wil je buiten de werkuren een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Dan heb je misschien recht op opleidingscheques. Daarmee betaal je maar de helft van het inschrijvingsgeld. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
- Aanmoedigingspremies bij tijdskrediet of loopbaanonderbreking
Als je tijdskrediet of loopbaanonderbreking neemt, krijg je van de RVA een onderbrekingsuitkering voor de volledige duur van de loopbaanonderbreking. Die uitkering kan aangevuld worden met een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid, bijvoorbeeld in het kader van zorg of opleiding (bv. zorg voor een ziek kind).
- ACV
De ACV-Samenwerkers: de Samenwerkers van ACV werken elke dag samen met militanten en vakbondssecretarissen aan werkbaar werk in bedrijven en organisaties. Een aangepast onthaalbeleid, voldoende ruimte voor doorgroeien en opleidingen, aangepast werk voor wie ziek is of is geweest, een werkvloer waar diversiteit een extra troef is … De Samenwerkers maken werk van een positieve communicatie tussen alle actoren en zorgen ervoor dat eventuele problemen bespreekbaar en opgelost worden. Als iedereen mee kan, gaan we er allemaal op vooruit!
- ABVV
ABVV – scan je werkvloer
Is jouw werkvloer in balans? Samen met jou nemen de diversiteitsconsulenten van het Vlaams ABVV jouw bedrijf of organisatie onder de loep. We ondersteunen je om te werken aan werkbaar werk.
ABVV – Ik wil werkbaar werk
Wil je weten in welke mate een voor jouw werkbare job afwijkt van je huidige job? Vul enkele eenvoudige vragen in en ontdek de vele tips over hoe jij je job werkbaarder kan maken! Deze gratis test duurt slechts 5 minuten en geeft je meteen advies op maat.
- ACLVB
ACLVB wil dat werkgevers meer rekening houden met de mens achter de werknemer. Werkbaar werk wordt niet enkel bepaald door de jobinhoud en het werkklimaat, maar ook door het respect voor de werknemer, de werktijd en het werkritme. ACLVB ondersteunt haar afgevaardigden en leden in hun strijd om werkbaar werk. Heb je informatie nodig rond je loopbaan of heb je nood aan informatieve begeleiding voor het uitrollen van acties in je bedrijf? Dan kan je steeds terecht bij onze loopbaanconsulenten.
In ons streven naar werkbaar werk voor iedereen willen we de werknemers ondersteunen in hun loopbaandenken. Vorming en opleiding vormen hier een belangrijke schakel in. Comé, de vormingsdienst van ACLVB, werkte in dit kader een leerrijk vormingsprogramma uit voor alle werknemers. Interesse? Neem dan zeker eens een kijkje op www.comé.be
Andere ondersteuning
- Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk
Het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk (BeSWIC) geeft meer informatie over de preventie van risico’s, veiligheid en gezondheid op het werk. Het is een initiatief van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.