IN-Z en Voedselteams getuigen over werkbaar werk

Er zijn twee nieuwe filmpjes in de reeks die de Stichting Innovatie & Arbeid laat maken rond werkbaar werk. Eén filmpje gaat over de werkbaarheidscheques (IN-Z) en het tweede sluit aan bij het thema goed organiseren (Voedselteams).

 

Goed evenwicht tussen telewerk en kantoorwerk

Hoe IN-Z een telewerkpolicy uitwerkte met behulp van een werkbaarheidscheque

In-Z is een bedrijf in de sociale economie met ruim 3.000 medewerkers (poetshulpen, gezinshulpen, groendienst, catering, kinderopvang, begeleiding en training …). Midden in de coronacrisis hielden ze een bevraging bij hun personeel.

Heidi Sykora, HR-verantwoordelijke: “uit de bevraging kwam duidelijk naar voor dat onze kaderleden meer duidelijkheid wensten rond ons telewerkbeleid. We hadden al telewerk voor corona maar dat stoelde niet echt op een uitgewerkte policy.” Tijdens corona werd telewerken een verplichting en dat zorgde toch voor een aantal uitdagingen. Hoe breng je in een training de les online over? Hoe hou je iedereen betrokken?

Om een beleid uit te stippelen rond telewerken na corona vroegen ze een werkbaarheidscheque aan. Samen met Lut Bernard van OtHOR werd de MyMindscan afgenomen bij de kaderleden. Deze scan schetst een profiel van de medewerker. Hoe het zit met de weerbaarheid en belastbaarheid van de persoon? Hoe gaat iemand om met stresssituaties en conflicten? Hoeveel recuperatie heeft iemand nodig? Hoe gemotiveerd is iemand maar ook hoe perfectionistisch?

Bij IN-Z kleurde de gezondheidsindex op basis van de MyMindscan oranje (wat een goede score is). Toch sprongen er ook een paar knipperlichten op, vooral wat betreft recuperatie, wat kan wijzen op vermoeidheid tijdens corona.

Op basis van de resultaten werkte IN-Z een telewerkpolicy uit waarin een goed evenwicht zit tussen telewerk en kantoorwerk met de nodige verbinding en contact met elkaar.

Een motiverende werkorganisatie

Hoe corona zorgde voor meer samenwerking bij de Voedselteams

Voedselteams is een vzw die de rechtstreekse verkoop tussen boeren en consumenten organiseert. Volgens Eva Sonck, promotor bij Voedselteams zorgde corona voor een ware stormloop op de korte keten verkoop. Maar de organisatie was duidelijk niet klaar voor deze onverwachte groei.

Hilde Delbecque: “Voedselteams zijn ontstaan vanuit de leden: consumenten en boeren die zich organiseren in een korte keten. De groei van de voorbije jaren zorgde voor een professionalisering in de organisatie en hierdoor verschoof het initiatief steeds meer naar de professionals in de organisatie”.

Corona maakte duidelijk dat het anders moest. Samen met adviesbureau ‘Strategies and leaders’ ging Voedselteams aan de slag met het ‘big organising’ idee. Eva Sonck “We laten de organisatie van het werk, de promoties, acties en kortingen terug over aan onze medewerkers en onze leden: de boeren en de consumenten”.

Volgens Sam Liégeois, landbouwer en instructeur van De Wikke denkt hij nu mee na over de strategie, over acties en kortingen. Hierdoor krijgt hij een nauwere band met de medewerkers én de consumenten.

Deze nieuwe manier van werken, waarin samenwerken en initiatief nemen centraal staan, zorgt voor meer energie en gemotiveerde medewerkers. Het zorgt er ook voor dat Voedselteams sneller kunnen reageren op nieuwe uitdagingen.

 
 

Contact