Sleutel samen aan werkbaar werk met de Goestinggenerator

Sleutel samen aan werkbaar werk met de Goestinggenerator

VIVO ontwikkelde een eenvoudige methodiek om met je team in gesprek te gaan over werkbaar werk: de goestinggenerator. Tijdens het spel groeit er meer begrip, verbinding en goesting bij collega’s. Door de oplossingsgerichte aanpak focus je op de gewenste situatie in plaats van het probleem. Na afloop heb je drie concrete acties om samen te sleutelen aan werkbaarheid.

Wij deden de test

In november 2021 testten wij de goestinggenerator uit in ons team.
Elke aanleiding om het spel te spelen is goed. De goestinggenerator werkt volgens ons goed in volgende situaties:

Creëer draagvlak

De goestinggenerator leidt tot gedragen acties die de werkbaarheid binnen je team boosten. De methodiek biedt je een manier om een eerlijk en open gesprek aan te knopen. Het helpt om breed te kijken en gefocust keuzes te maken in wat je hier en nu wil aanpakken.

“Door samen te ‘spelen’ zorg je ervoor dat tot een gedragen aanpak komt”

Verwelkomen van nieuwe medewerkers

Zet de methodiek in wanneer je een nieuw team opstart. Je verwerft sneller inzicht in ieders talenten en triggers. Het helpt om heldere afspraken met elkaar te maken omdat je inzicht krijgt in wat wel en wat niet voor iemand werkt.

“De goestinggenerator verbindt echt!”

Gebruik 'm als kapstok voor een functioneringsgesprek.

De gesprekken uit de goestinggenerator voeden datgene wat je wil bespreken en wat bijdraagt tot je welbevinden. Wat je functioneren hindert en wat je daar samen aan kan doen. Zet 'm in bij individuele gesprekken of bij een teamfunctioneringsgesprek.

“De goestinggenerator draagt bij aan het snel en
to the point herdefiniëren van obstakels naar actiepunten”

Goesting?

Eens je de goestinggenerator hebt ontvangen, kan je er meteen invliegen. Je bepaalt zelf het tempo.

Alle thema’s in één keer behandelen is wat ambitieus en zou de goesting weleens kunnen fnuiken. Kies samen met je collega’s welke thema’s je eerst wil bespreken en bepaal het ritme dat past bij de werking van jouw team.

Er geldt maar één voorwaarde om het spel te starten: een minimale sfeer van vertrouwen.

Twijfel je of dat bij jou voldoende het geval is? Of wil je samen met collega’s uit andere organisaties ontdekken hoe jij zoiets kan aanbrengen? VIVO voorziet een hele reeks inspiratiesessies waarin ze zulke vragen samen doorgronden. Geen voorkennis of hiërarchische rol vereist, alleen een gezonde portie goesting!

Meer info